Keuring

Deze inleiding is nog door Rian geschreven en willen wij graag gebruiken om uit te leggen wat een keuring is en wat het inhoudt.

Het doel van de keuring

De rattenkeuring is een soort schoonheidswedstrijd voor ratten. Ten eerste is het een competitie, de mooiste, fitste of leukste ratten winnen een prijs.

Daarnaast is het ook een gelegenheid om eens op een andere manier naar je ratjes te kijken en een beoordeling te krijgen van een ervaren keurmeester. Het is interessant voor fokkers om te horen welke punten van de bouw goed zijn en waar nog verbetering mogelijk is, maar ook voor huisdiereigenaren; is je ratje in goede conditie, hoe ziet een ander jouw diertje?

Ten derde is het een leuke gelegenheid om je ratjes eens te showen aan een publiek en om zelf ook allerlei verschillende ratjes te bekijken.

Keuringsklassen

Er zijn twee verschillende klassen in de Rian Rat Event keuring: de standaardkeuring en de huisdierkeuring.

De standaardkeuring is voornamelijk een keuring op het uiterlijk, waarbij wordt gekeken of een rat voldoet aan de standaard. Hierbij wordt vaak als eerste gedacht aan kleur en tekening, maar bouw en conditie zijn de belangrijkste factoren die bepalen of een rat een mooie rat is. ‘Foutjes’ als een hapje uit het oor of een knikje in de staart worden afgerekend. Gedrag speelt een kleine rol, het gaat er met name om dat de ratjes te hanteren zijn. Bij andere verenigingen heet dit soort keuring vaak ‘fokkerskeuring’, maar wij gebruiken bewust een andere naam, omdat deze keuring ook interessant is voor eigenaren die zelf niet met de ratjes fokken. De standaard waarmee gewerkt wordt is die van de Nederlandse Ratten Vereniging, deze is op de website van de vereniging in te zien: Standaard NRV

De huisdierkeuring is voornamelijk gericht op gedrag en conditie. Uiterlijk van de ratjes is minder belangrijk, er wordt niet gekeken naar factoren die met aanleg te maken hebben, zoals bouw, kleur en tekening. Wel wordt er natuurlijk gekeken of de rat in goede conditie is, schoon en goed verzorgd. Waar de standaardkeuring kijkt naar de ‘mooiste rat’, wordt hier de ‘leukste rat’ gekozen. Deze keuring is ook geschikt voor ratjes met een niet-standaard kleur of tekening, ratjes met een afwijkende bouw of bijvoorbeeld een oude beschadiging aan oor of staart.

Iedere deelnemende rat wordt in beide klassen gekeurd, twee keuring voor de prijs van een dus! Wil je liever in slechts 1 klasse meedoen, geef dit dan aan bij je inschrijving.

Wie mogen er meedoen?

Iedereen! Het is niet van belang of de eigenaar een rattery of opvang heeft, het enige dat nodig is, is dat je het interessant vindt om met je ratjes aan een keuring mee te doen.

Alle ratjes mogen meedoen, als ze maar gezond zijn, geen parasieten hebben en niet zwanger zijn. Om dit te waarborgen is er voor alle ratjes een ingangscontrole.

Ook moeten ze niet te bang of stressgevoelig zijn: ze moeten het niet erg vinden om een dagje in een vreemde omgeving door te brengen of gehanteerd te worden door de keurmeester. Over het algemeen vinden goed gesocialiseerde ratjes dit geen probleem.

De ratjes moeten een leeftijd van minstens 8 weken hebben op de dag van de keuring en moeten minimaal 200 gram wegen. Jongere ratjes zijn niet toegestaan, omdat een dagje keuring voor hen te belastend kan zijn.

Er is geen maximumleeftijd, maar het heeft over het algemeen geen zin om mee te doen met een ratje van ouder dan 20 maanden, omdat er dan al een subtiele achteruitgang in conditie waar te nemen is. Wees kritisch en doe alleen mee met ratjes die in topconditie en in ‘de bloei van hun leven’ zijn!

Afkomst van de ratjes is niet van belang, het is dus geen probleem als een ratje geen stamboom heeft. Gecastreerde ratjes (man of vrouw) mogen ook gewoon meedoen, dit wordt niet als een fout gezien, mits het van tevoren aangegeven wordt. Ook ratjes met een ‘foute’ kleur of tekening, oude kleine beschadigingen zoals een hapje uit het oor of een stukje van de staart zijn welkom; dit geldt in de standaardkeuring echter wel als een fout!

Voorbereidingen

Een keuring is een gelegenheid om je ratjes aan anderen te laten zien. Het getuigt van respect voor de keurmeesters als je daarbij je best doet om de ratjes op hun best voor de dag te laten komen.

Het is voor de keurmeester erg fijn wanneer je zorgt dat de nagels van de ratjes kort geknipt zijn, omdat ze op zo’n dag tientallen ratjes in handen hebben en de scherpe nagels niet lekker zijn voor de huid.

Het kan ook nuttig zijn om de ratjes even te wassen of met een vochtig doekje af te nemen voor de keuring, met name bij lichtgekleurde dieren. Let er hierbij ook op dat de staart mooi schoon is. Extra goed voeren en verzorgen van tevoren zal zorgen dat de ratjes in optimale conditie zijn.

Praktisch

  • Deelnemen aan de keuring kost € 5,00 per rat + eenmalig € 6,00 administratiekosten. Dit bedrag moet voor de uiterste inschrijfdatum betaald worden om je plaats te verzekeren. Je kunt betalen via iDeal, PayPal of bankoverschrijving via onze webshop.
  • De uiterste inschrijfdatum is 12 oktober 2024. Zorg dat je voor deze datum de inschrijfkosten hebt betaald en je ratten hebt ingeschreven door middel van het inschrijvingsformulier. Dit jaar kunnen er maximaal 100 ratten deelnemen aan de keuring, indien dit aantal eerder wordt bereikt sluit de inschrijfperiode. Schrijf je ratten dus op tijd in.
  • Het kan zijn dat je je ratje hebt ingeschreven, maar dat er iets gebeurt waardoor deze niet meer mee kan doen aan de keuring. Het is toegestaan om een ingeschreven rat te vervangen door een andere rat. Laat dit uiterlijk op 8 november 2024 voor middernacht weten bij de organisatie van de keuring (keuring@rianratevent.nl). Wijzigingen op de dag zelf zijn helaas niet mogelijk.
  • De keuring begint om 10:00 uur, graag vanaf 9:15 uur melden bij de ingangscontrole en je melden in de keuringsruimte voor 9:45. Ratten zijn niet toegestaan voorbij de ingangscontrole tenzij goedgekeurd door de dierenarts, ook niet in de quarantaineruimte.
  • De eindtijd is afhankelijk van het aantal deelnemende ratten. Het streven is om 16.30 de prijsuitreiking plaats te laten vinden. Dit is echter een inschatting en de daadwerkelijke tijd zal op de dag zelf bekend gemaakt worden. Pas na de prijsuitreiking mogen de ratten weer meegenomen worden. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk de hele dag op Rian Rat Event zult doorbrengen.
  • Alleen ratjes die de ingangscontrole goed doorstaan hebben, worden toegelaten in de zaal. Ratten die niet door de ingangscontrole komen, worden automatisch gediskwalificeerd voor de keuring. Zij worden tijdens het event in een quarantaine ruimte geplaatst en mogen na het event weer opgehaald worden.
  • Ratten mogen meedoen op een leeftijd van minimaal 8 weken en 200 gram.
  • Eigenaren van ratten die gekeurd worden dienen zelf een geschikte tentoonstellingskooi mee te brengen of er een te huren bij de organisatie, er is een beperkte voorraad dus op=op. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dichte plastic bakken, zoals: Ferplast Geo XL of Maxi, Savic Faunabox, Ferplast mini duna. De maximale lengte van een tentoonstellingskooi is 55cm.
  • De ratten dienen in hun kooi te beschikking te hebben over water en voer. Plaats géén andere attributen zoals huisjes en hangmatten in de kooi.
  • Er mogen vier ratten per kooi tentoongesteld worden. Plaats alleen dieren bij elkaar die normaal gesproken ook samen leven.
  • De ratjes mogen tijdens de keuring niet uit de bakjes genomen worden door de eigenaar.
  • Tijdens het event zullen foto’s gemaakt worden door een fotograaf. Na het event zullen deze gedeeld worden op onze website en social media. Heeft u hier bezwaar tegen? Neemt u dan contact op met de organisatie.
  • Voor vragen en opmerkingen over de keuring kun je mailen naar keuring@rianratevent.nl

Checklist

  • Toegangskaartje(s) gekocht en mee op telefoon of uitgeprint
  • Deelneming keuring besteld en betaald
  • Ratten voor de keuring ingeschreven
  • Voldoende showkooien mee of gehuurd bij de organisatie
  • Ratten mee! 😉
  • Aanwezig om 9:15 bij de ingangscontrole
  • Ratten voor 9:45 aangemeld in de keuringsruimte